eKsiazki.org Twoje centrum wiedzy o ePapierze i eBookach

14cze/10Wyłączony

Co robi BN, czyli sprawozdanie za rok 2009

Biblioteka Narodowa - logo Biblioteka Narodowa opublikowała sprawozdanie za rok 2009. Znajdziemy w nim informacje o tym, jak BN gromadzi, udostępnia, opracowuje, konserwuje i chroni swoje zbiory, a także informacje o działaniach promocyjnych i organizowanych przedsięwzięciach kulturalnych przez Narodową Książnicę w minionym roku. Nie zabrakło także informacji związanych z rewolucją cyfrową i jej wpływem na funkcjonowanie Biblioteki Narodowej.

W dokumencie, który ma aż 210 stron (a przynajmniej tyle ma jego elektroniczna wersja, udostępniana w formacie PDF), znajdziemy wiele interesujących faktów. Na stronie 90 (numery stron odnoszą się do tych w pliku PDF, a nie faktycznym raporcie) zobaczymy, jak wiele skanów wykonuje Narodowa Książnica. Strony od 92 do 105 zostały w całości poświęcone bibliotekom cyfrowym. Biblioteka Narodowa chwali się również pozyskaniem do spółki z Naukową i Akademicką Siecią Komputerową pieniędzy na realizację projektu pod nazwą Cyfrowa Wypożyczalnia Publikacji Naukowych „Academica”, którego celem jest stworzenie polskim badaczom narzędzia szybkiego dostępu do literatury naukowej. Przewidywany koszt projektu ma wynieść prawie 34 mln złotych. Wszystko to wskazuje, że choć wydawcy zdają się jeszcze próbować blokować rozwój wersji elektronicznych, tak Biblioteka Narodowa jest w pełni na nie otwarta.

A Wy jakie ciekawe wnioski wyciągnęliście z raportu? Może przegapiliśmy jakąś interesującą i ważną informację zawartą w opublikowanym sprawozdaniu?

Zapraszamy do dyskusji na forum.

Zakres tematyczny: Inne Komentarze wyłączone
Komentarze (0) Trackbacki (0)

Przepraszamy, w chwili obecnej komentarze są wyłączone.

Brak trackbacków.